perjantai 21. heinäkuuta 2017

Takka velhon olohuoneeseen - paperimassakokeilu

Tällä kertaa oli askarteluvuorossa takka olohuoneeseen. Halusin suht aidon näköisen kivipinnan ja päätin kokeilla paperimassaa, jota netissä on kehuttu nukkismateriaalina. Se nyt ei sitten ihan ollut sellaista kuin kuvittelin, mutta lisää siitä tuossa alenpana työvaiheissa.

Fireplace to wizard's living room. First attempt with paper clay.

Aloitin tekemällä takkaan tukirakenteet 10mm vahvuisesta kapalevystä.



Tein kartongista tulisijan yläosan ja tuin sen kapalevyn kappaleilla.

 Taso on 8mm balsaa ja ylin osa taas kapalevyä.

Sitten oli aika aloittaa takan päällystys paperimassalla. Netin ohjeissa käytetään valmista massaa, mutta en sellaista Suomesta löytänyt ja tilasin sitten Kärkkäiseltä paperimassajauhetta. Ohjeessa sekoitetaan 200g jauhetta ja 180-200ml vettä muovipussin sisällä ja jätetään vuorokaudeksi tekeytymään. Toimin ohjeen mukaan, mutta massasta tuli todella märkää ja takertuvaa. Sen sai kyllä hyvin muoviveitsellä levitettyä takan päälle, mutta käsin muotoilu olisi ollut täysin mahdotonta. Ihan tällaista ei se valmis massa varmaan ole.

No päällystinpä siis kuitenkin takkaa massalla osa kerrallaan ja tein pienellä pallopäisellä työkalulla kivien välit.




Massan kuivuminen kesti yli vuorokauden. Lopputulos on huomattavasti kosteaa massaa vaaleampi.


Massan kuivuttua hioin pinnasta suurimmat epätasaisuudet ja maalasin "kivet" yksitellen peiteväreillä. Siis ihan sellaisia isoja peitevärinappeja, vettä ja sivellintä käyttäen. Maalia sain lisäillä moneen kertaan, sillä kuivuttuaan väri oli aina liian vaalea. Lopuksi vielä lakkasin kokonaisuuden yhteen kertaan kiiltävällä akryylilakalla. Lopputulos näyttää aika hyvältä kivipinnalta.






1 kommentti:

  1. Vau, erittäin hieno ja aidon näköinen takka! Seuraavaa postausta odottelen jo :)

    VastaaPoista